7is7.com > Software > Damspel > Spelregels

Browser Oorlog Damspel

Internet Explorer heeft de controle over je computer, help Firefox deze slag te winnen en pak het terug.

Spelregels

Er zijn meerdere varianten van het damspel. De regels voor deze versie van het spel komen overeen met de regels van het Amerikaanse checkers en het Engelse draughts en niet met die van het traditionele Nederlandse damspel.

 1. Doel
  Het doel van dit spel is om alle stukken van je tegenstander te verwijderen of om hem in een positie te zetten waarin hij geen zet meer kan maken.
 2. Beurten
  Spelers zullen om de beurt beginnen. De bezoeker zal het eerste spel beginnen.
 3. Verplichting om een zet te maken
  Een speler is verplicht een zet te maken, een speler die geen zet kan maken heeft verloren.
 4. Beweging stukken
  Alle stukken, schijven en koningen, kunnen slechts schuin bewegen op het bord (ook wel schuiven genoemd). Een zet kan uitsluitend naar een aangrenzend onbezet zwart vak tenzij men een stuk van de tegenstander kan slaan door eroverheen te springen (zie hieronder). Schijven kunnen uitsluitend in voorwaartse richting bewegen en slaan. Koningen kunnen dit echter zowel voorwaarts als achteruit.
 5. Verplichting om te slaan
  Een speler kan een stuk van zijn tegenstander slaan indien een speler met een stuk over een naburig stuk van zijn tegenstander heen kan springen naar een onbezet zwart vak erachter. Het stuk van de tegenpartij wordt dan van het bord verwijderd. Indien zo'n slag mogelijk is dan bestaat er ook de verplichting die te maken. Indien na het maken van zo'n slag het weer mogelijk is een stuk van de tegenstander te slaan dan dient deze ook geslagen te worden (tenzij een stuk net gekroond is).
 6. Gekroond worden
  Zodra een schijf de damlijn aan de overkant van het bord bereikt wordt het gekroond. Gekroond worden eindigt de beurt, zelfs indien het mogelijk zou zijn nog een stuk van de tegenstander te slaan.
 7. Scheidsrechter
  Indien gedurende 20 beurten (10 per speler) slechts koningen van positie veranderd zijn (er zijn geen schijven naar voren geschoven of stukken verwijderd), en er lijken zich herhalende bewegingen voor te doen, dan zal de scheidsrechter beslissen wie het spel gewonnen heeft. De scheidsrechter zal bepalen wie de winnaar is aan de hand van wie over de sterkste positie beschikt. Koningen zijn meer waard dan normale schijven. En schijven dichter bij de overkant van het bord zijn meer waard dan stukken die er verder van af liggen. Indien beide partijen dezelfde sterkte hebben dan zal de scheidsrechter beslissen tot een remise (gelijkspel).
 8. Gemene regels
  Een aantal regels worden in dit spel niet toegepast:
  • Een aangeraakt stuk moet worden gespeeld.
  • Indien je niet slaat terwijl dit wel mogelijk is verlies je het verplaatste stuk.
  • Na 5 minuten zonder actie krijgt men een waarschuwing, indien een speler niet binnen 1 minuut daarna alsnog tot een zet overgaat verliest deze het spel.
 9. Afleidingen
  Het is niet toegestaan je tegenstander te irriteren dan wel af te leiden. Het is onder andere niet toegestaan tekens of geluid te maken, te wijzen of met je handen of andere lichaamsdelen over het bord te hangen, het spel nutteloos te vertragen, rook in het gezicht van je tegenstander te blazen of provocatief gekleed aan de speeltafel te verschijnen.

Alternatieve versies van het damspel omvatten de mogelijkheid voor normale schijven om achteruit te slaan, het niet kronen van schijven indien zij van de damlijn door moeten springen en zogenaamde vliegende koningen die zich schuin over een willekeurig aantal vakken kunnen verplaatsen. Geen enkele van deze regels is in deze versie van het spel geïmplementeerd.

Tips

De computer denkt een aantal beurten vooruit. Hierdoor zal het iedere fout die je maakt grof exploiteren. Het voorspellende voordeel van de computer vlakt af in latere stadia van het spel ondanks het feit dat de computer dan ook wat verder vooruit kijkt. Alhoewel het relatief moeilijk is, is het toch mogelijk voor normale mensen om dit spel te winnen.

Alternatieve Talen

Het script van dit spel staat het gebruik van andere talen toe, door middel van verschillende taal bestanden. Zie het overzicht: Supported Languages. Indien je een vertaling in een andere taal wilt maken neem dan contact met mij op (zie e-mail hieronder).

Lees hoe het spel gemaakt is (Engels).
Geniet van het damspel!

Otto de Voogd - e-mail

Get Firefox! Download LibreOffice Use Fedora